søndag den 12. august 2007

Knaldromaner og romaner uden knald

Jeg havde aftalt med mig selv, at denne sommer skulle ikke bruges til at læse bøger, jeg fra starten ikke rigtig gad, og som jeg skulle kæmpe mig igennem (der står et par meget lidt brugte eksemplarer af Don Quijote, Inferno af Dante, Krig og fred og andre klassikere på reolen).

Så jeg har kastet mig over Jan Guillous tempelridder-triologi. Og det har ærlig talt været en blandet fornøjelse. Mens den første bog egentligt holdt et højt niveau med beskrivelsen af hovedpersonen Arns opvækst og opdragelse , så blev de to næste bøger blev for meget med deres lovprisning af Arns fantastiske bedrifter (og det bliver altså sådan lidt tegneserieagtig superhelt'et, som han i bog nr 2 nærmest ene mand redder Jerusalem fra den helgenagtig gode Saladdin, der er akkurat lige så god, som de kristne konger er nogle fordrukne horekarle!!). Og som den perfekte mand han er, accepterer Arn endvidere uden diskussion, at de føromtalte konger kaster sig ud i kampe blot for at kæmpe. Come on! Bog # 3 handler om hjemkomsten til det svenske, hvor Arn på et par år omdanner en nordsvensk udpost til et teknologisk powerhouse, hvor hans igen helgenagtigt gode venner fra Mellemøsten opfinder rundsaven og andet. Igen: Come on!

Nå, men jeg havde jo valgt bøgerne for at de skulle være underholdende - og det var de, hvis man ikke var for kritisk!

Derudover har jeg færdiggjort Hemmingways The Sun Also Rises - i en helt anden boldgade. Bogen handler om et par amerikanere, der lever det søde tyverliv i Paris med gin fizz, cigaretter - og nok rigelige mængder amf, den tids koffeinpiller, og tilfældige affærer på kryds og tværs. Senere går turen til Spanien på fisketur (hvor mange litterærere klassikere har fisketure som en del af plottet?) og til tyrefægtning i Pamplona, med mere druk, hor, fordærv og fortabt ungdom til følge. Selvom jeg principielt elsker bøger om bohemer og dagdrivere (Steinbeck!), så har jeg det lidt svært med Hemmingways kortfattede skrivestil. Det irriterer mig lidt, at bogens tydelige underliggende tema (ungdommen efter en traumatiserende verdenskrig søger at dæmpe deres eksistentielle kriser med druk og hor på la rive gauche) skal kortlægges i en så kort, præcis og ja, nærmest militærisk skrivestil.

Så alt i alt har jeg altså brugt min sommer, der skulle bruges på at læse bøger, jeg synes var gode, til at læse bøger, der ikke rigtigt fangede an. Æv!

Så nu vil jeg kaste mig over en biografi om Napoleon (mit spørgsmål er: Gal eller genial? Psykopat à la Stalin eller græsk (well, Macedonian) heró à la Alexander) samt en genlæsning af Jacques le Fatalist af Diderot - en klassiker, som jeg har læst fire gange siden gymnasiet..

torsdag den 2. august 2007


'Nuff said!

onsdag den 1. august 2007

Lidt nyt musik..

Der kom et par CD'er med posten i går - og det er nok første gang, at Booty Cologne og The White Stripes pakkes i samme kuvert.

Booty Cologne - dansk grime - say what!! Helt vellykket er det ikke, udspillet fra Tue Track (aka Track 72 aka beat-mageren fra legendariske Malk de Koijn - du tror det er løgn, først på månen efter Louie Armstrong.... Hvor mange danske hip hop acts får mig til at udbryde i sang, bare ved navnet??) og andre kendte navne fra den dansk-svenske (=københavnske!) undergrundsscene (Stunn Gunn, Abdullah S, ADL og Bjørn Winnem - den sidste er mig nu ukendt..). De prøver med en lidt mere beskidt lyd (hence grime), hvilket jeg ikke har hørt før i dansk sammenhæng. Men der er langt til Dizziee Rascal m.fl. Særlig Crank It Up, 8 drunk gods (masser af referencer til Massive Attack og reggae) og Fat Americans virker for mig, men flere numre bliver bare til larm. Ligesom Tue Tracks sidste udgivelse - Track 72 / Rockin - lever pladen ikke helt op til mine forventninger og bliver lidt for rodet, og vil for meget, som ikke indfries.
Måske savner jeg også bare lidt mere Malk og lidt mindre roderi!

White Stripes - god larmerock med lidt polsk polka og et strejf sigøjneri over sig. Godt til når man lige skal have blodet til at rulle lidt hurtigere. Kunne være et hit til dødløft? Jeg kan ikke sige så meget mere om denne plade som om ovenstående - men har alligevel hørt pladen en del mere end Booty Cologne..