mandag den 4. februar 2008

Et mystisk vindue

Hvordan man kan gennemtvinge et transfervindue (eller transfers i det hele taget) i moderne fodbold har jeg egentligt aldrig forstået. Man prøver på den ene side at kommercialisere og proffesionalisere fodbold - men samtidig er det lykkedes at unddrage sig det almindelige arbejdsmarkeds regler om, at man kan skifte job nogenlunde så ofte man har lyst..

Man ser ikke brugsuddeleren sige til flaskedrengen "beklager, sønnike, men dit jobskifte til kasselinien i fakta må altså vente til august... Og da du også har arbejdet i Netto, så har du altså repræsenteret to dagligvarekæder inden for et år, så et skifte kan altså ikke komme på tale." Nej vel?

Men fair nok, fodbold er jo netop fodbold og ikke det almindelige erhvervsliv....

Men så er transfervinduet smækket i, og der kan ikke handles mere. GF signede Mads "Glasben" Jørgensen og skilte sig af med to spillere langt fra holdet, T.Hansen og den sympatiske, men ikke særlig gode, Henrik Bundgaard. Michael Querishi er på sin blog på BT ikke imponeret, og giver de hviee et 7 tal (ny eller gammel skala??). Et bundhold skal forstærke sig mere, lyder pointen. Havde man gjort det, var der nok en journalist eller to der var ude og advare om økonomisk uansvarlighed (igen: fodbold er fodbold, ikke business!).

Jeg har selv talt for en ekstra angriber, men er egentligt godt tilfreds. Der er et par fløje i truppen, der måske kunne agere angriber, ligesom the young guns (her, her og her) nok skal være sultne, og måske kan fylde evt. huller i foråret. Men for Guds skyld ingen skader til den skæggede målkonge!!

Der er skrevet meget surt om Mads Jørgensen. Og det er da ærlig talt også usympatisk at skifte til Bromby, bare fordi man kan vinde guldmedaljer og have vished om sin månedsløn der. Så hellere spille for et nedrykningstruet hold, der er kronisk på konkursens rand. En ultra skifter aldrig klub, men som ultra skal man omvendt heller ikke leve af sit fodboldspil. Mads er med andre ord taget til nåde hos mig, ikke mindst fordi hans storebror er medejer af klubben.

De andre klubber har tåget rundt - det har efter min opfattelse været et af de mest mystiske vinduer længe. Hvor Lyngby i sidste vindue sked hul i principperne om egen avl og hentede udslidte lejesvende som Marvits og Haakonson, så har de ikke handlet i dette vindue. Tilsyneladende fordi de allerede er rykket ned.. Hvorfor så ikke skyde trumferne Aabech og Beckman af med det samme og score 6-8-10 mio. kr.? Man står vel ikke i en bedre forhandlingssituation til sommer....

Viborg er gået i total AGF-anno-2002-mode med en ny sportschef, der tilsyneladende bare skal fylde holdkortet ud med skrabelodder. Og bevares, man vinder da 25 kr eller en halvtriller nu og da, men der er langt mellem de store gevinster på skrabelodder. Når man henter spillere i klubber som Parana Clube (ved navn Elvis!!!!!!!) eller Tiraspol, så er man presset. Og en 20 årig angriber (SUV - ikke at der er meget Escalade over ham - snarere Suzuki Ignis - navnet lyder i øvrigt som en kønssygdom..), der nok har talent, men ikke er en messias-type (de er lavere, skæggede, hårde og ubehagelige - og spiller i AGF!!).

OB, AaB og FCM har efter min mening gjort det fornuftigt - accepteret store bud på deres profiler (Laursen, Prica og Poulsen). Og omvendt prøvet at erstatte dem til under 1/4 af prisen (Håland, Nilsson og Furuseth). Esbjerg er svækkede efter tabet af Nyren (som dog var hypet lidt vel rigeligt). Ukpai eller Lekic er ikke erstatninger af samme kvalitet.. De andre klubber er sådan lidt lala (gider ikke tage dem op..)

Og så er der KB/B1903. Hvilken hjerneblødning har de da haft? Måske de har ønsket at overgå transferfadæsen Ailton Almeida (jeg måtte lige slå op, hvad han hed, ham 25-mill. spilleren... Pinligt, FCK!).. Laursen og Popech er bestemt gode spillere, men skal vi ikke lade det være op til klubber i de store ligaer at smide 10-15-20 mio. kr. efter spillere i deres karrieres efterår? Spillere totalt blottet for videresalgsværdi.. Bevares, de vinder sikkert det danske mesterskab - men de kunne have sparet halvdelen af deres 40 mio. kr. og stadig fået guld. Og Junior er trods alt ikke en spiller, der får KB/B1903 videre i champions league. Og Laursen er bestemt heller ikke en spiller i 15-20 mio. kr. klassen. Havde det været Michael Jacobsen - med en stor transferfremtid for sig - så kunne jeg forstå det. Men 31 år gammel og mæt af udenlandsk fodbold - nej vel? Tjekken kan være den 8. bedste tjekke herfra og til Kuala Lumpur - det virker dyrt for en højreback.

Skal jeg derfor give karakterer ligesom Michael Quereishi (jeg tager den gamle og kendte skala), må det se sådan her ud:
AAB 9
FCK 5
Horsens 7
FCM 9
OB 10 (15-20 mio.!!!!! Det er godt købmandskab!!)
Randers 8
FCN 9
EfB 7
BIF 8 (lidt kan også være godt, Bjerregård Junior!)
AGF 9 (mere tilgang end afgang uden det har kostet...)
VFF 5
LBK 03 (eller... 00!!)